Stoverij op Westmalse wijze.

Ingrediënten

  • 1 flesje donker Westmals abdijbier
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 dl vleesbouillon
  • 2 dl vleesbouillon
  • 1 eetlepel gekneusde jeneverbessen
  • 1 scheut jenever
  • Vers gemalen peper, zout
  • 100 g boter
  • 800 g varkensschouder in blokjes
  • 2 varkensniertjes
  • 2 sneetjes peperkoek
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel bessengelei

Bereidingswijze

  1. Begin met de niertjes zorgvuldig schoon te maken en laat ze even verwateren in koud gezouten water.
  2. Pel de uien en hak ze grof. Smelt de boter in een pan met dikke bodem en laat daarin de uien met het vlees aan alle kanten kleuren.
  3. Bestuif met bloem en kruid met peper en zout. Overgiet met bouillon en het abdijbier en zet op het vuur.
  4. Bestrijk de peperkoek aan één zijde met mosterd en aan de andere met bessengelei en voeg bij het vlees. Leg een deksel op de pan en laat een uur sudderen tot het vlees mooi gaar is.
  5. Neem de niertjes uit het water, dep ze zorgvuldig droog en wentel ze door de gekneusde jeneverbessen.
  6. Laat ze in een beetje hete boter even aanfruiten en flambeer met jenever. Voeg ze een halfuur voor het einde van de bereidingstijd bij het vlees en laat meestoven.
  7. Breng eventueel op smaak en bind met een nootje bloemboter indien nodig. Serveer met gekookte aardappelen